Onko meillä varaa rakentaa oikein?
Julkisia kiinteistöjä korjataan miljoonilla, laitetaan pilaantuneita rakenteita kuntoon, teetetään kallista raporttia ja mittaustuloksia erilaisista näytteistä ja koitetaan vakuuttaa käyttäjät, että tilat ovat taas turvalliset käyttää. Saneeraustöitä valvotaan ja osavaiheita tarkastetaan.
Mitä me tehdään? Miksi rakenteet menivät piloille, korjataanko seurauksia vai aiheuttajia? Kalliiden saneeraustöiden jälkeen voidaan silmin todeta, että hyvältä näyttää ja kaikki on korjattu. Mutta onko? Mikä aiheutti sisäilmaongelmat? Miksi ehjä rakenne meni piloille?
Miten meillä valvotaan rakentamista? Miten toteamme, että tilattu rakennustyö on tehty sopimusasiakirjojen mukaisesti. Rakennustöiden valvojan tekemä puutelista käsittää usein rakennustöitä koskevia puutteita kuten lista irti, kaapin ovi roikkuu ymv. Talotekniikan valvojaa ei ole ollenkaan, mahdollisesti LVI-suunnittelija on saanut suunnittelutyön lisäksi velvoitteen valvoa talotekniikkatyö kiinteään LVI-suunnittelupalkkioon sisältyen. Mitä ihmettä??
Monesti rakenteet ovat menneet pilalle siitä syystä, että ilmanvaihdon painesuhteet ovat sekaisin ja ne ovat olleet sitä jo päivästä 1 alkaen. Ilmanvaihdon säätöpöytäkirjat ovat kunnossa, tosin kukaan ei ole määritellyt mitä niissä pitäisi esittää. Onko pöytäkirjaan edes kirjattu kaikki ilmanvaihdon säädettävät laitteet. Useimmiten ei ole. Kukaan ei tarkista mittauksia, sen takia tilanne on se, että säätöpöytäkirjat ovat näennäisesti kunnossa mutta säädöt eivät.
Onko meillä sitten varaa rakentaa oikein? Jos vaadimme urakoitsijoilta sen kaiken mitä he ovat asiakirjojen mukaan sitoutuneet toimittamaan, se vaatisi sen, että urakoitsija asentaa sen kaiken mitä yleensä koittaa jättää katetta tehdessään asentamatta, kun kukaan ei valvo ja kysy perään. Jos näin tehtäisiin, niin seuraavalla kerralla ks. urakoitsija ei tuhoa katettansa vaan laskee urakkansa oikein, mutta ei saa urakkaa. Urakka menee taas halvimmalle, joka oppii samat läksyt. Mitä tämä tarkoittaa pitemmässä juoksussa? Valvontakulut kasvavat, valvoja joutuu tekemään pitkiä puutelistoja ja taistelemaan urakoitsijoiden kanssa viivytystaisteluja. Pienemmät urakoitsijat saattavat kaatua, kun eivät pysty asentamaan kaikkea. Tärkeintä kuitenkin olisi, että saadaan laatua ja varmistetaan se hyvällä valvonnalla. Kun urakoitsijat oppivat, että tuolla valvontaan satsataan, niin hintataso nousee myös sen halvimman hinnan. Hintataso totuttuun saattaa nousta 20-30%:a, onko meillä tähän varaa? En tiedä, mutta rahaa meillä näyttää löytyvän ainakin korjaamiseen. Varoja tulisikin ohjata enemmän laadulliseen valvontaan.