Varhaiskasvatus, nuoret ja perhe

Päivähoito ja varhaiskasvatus tulee olla perheelle ilmaista
Olisin valmis säätämään päiväkodit lapsille perusoikeuksiksi. Vaikka itse olenkin jo 4 lapsen päiväkotimaksut maksanut, mielestäni koulu ja päiväkoti, varhaiskasvatus ovat lapsen perusoikeuksia. Mistä rahoitus? Olisin valmis keskustelemaan lapsilisän uudistamisesta. Nuori teini harrastusmaksuineen voi käydä vanhemmille kalliimmaksi kuin pieni lapsi vaippoineen ja rattaineen. Voisiko lapsilisää maksaa lapsen iän mukaan sen suhteessa millon hän on ruokakunnalle kalliimpi elättää eli kulloisenkin tarpeen mukaan? Lapsilisän korotusjärjestelmän voisi myös uudistaa. Mielestäni se ei kannusta lasten lisähankkimiseen. Kaikille lapsille kuuluu sama lapsilisä lasten lukumäärästä riippumatta.
Luodaan kannustimia uudella tavalla lasten hankintaan
Lapsiperheiden käytettävissä olevat varat ns. pakollisten elämiskulujen jälkeen ovat monesti olemattomat kun taas sinkuilla rahaa rittää itseensä koko palkan edestä. Meidän tulisi tasata tätä kuilua eli käytettävissä olevia varoja jotta lapsiperheen perustaminen jo aiemmin olisi houkuttelevampi vaihtoehto. Tarvitsemme lisää syntyvyyttä ja veronmaksajia. Maahanmuutto ei ole minulle se oikea ratkaisu jolla rahoitamme palvelut. Voisin harkita ansiotuloverotuksen porrastamista lasten lukumäärän mukaan, mitä enemmän lapsia, sen pienemmät verokulut. Mikäli haluaa valita oman itsenäisen sinkkuelämän, sillä on oltava hintalappu. Sinkku ei osallistu yhteiseen kekoon vaan rakentaa omaa kekoa. Perheen perustamisesta pitäisikin toisin sanoen palkita veroalennuksin eikä ns. rankaista sinkkuja. Vähennysoikeuksia voitaisiin myös lisätä lapsiperheille jotta käteen jäisi enemmän ja pienemmälläkin palkalla pystyisi elättämään perheen terveellisellä ruoalla. Myös isomman ruokakunnan suurempiin jätehuolto, vesi ja energiakustannuksiin pitäisi saada tasaavaa tukea.
Some ja tulisiko olla rajoja?
Nuorten somen käyttämiseen pitäisi asettaa päättäjien ja koulutoimen taholta ohjeita enemmän joita vanhempien tulisi ja olisi hyvä noudattaa. Nyt nuoret ovat somessa 24h, unet jäävät vähiin ja kunto heikkenee kun elämässä ei ole muuta kuin some. Vanhemmille ei ole aikaa ja yhteisiä kiinnostuksen kohteita ei oikein löydy. Kun yhtenäisiä sääntöjä tai ohjeita ei ole, naapurin poika saa olla somessa kokoajan ja sinä vastuullinen kasvattaja olet nuoren hampaissa kun rajoitat somen käyttöä lapsen oman edun näkökulmasta. Yhtenäisyyttä tähän pitäisi saada. Myös me vanhemmat itse roikumme somessa liikaa, jolloin välinpitämättömyys nuorista ja mitä nuori tekee voi lisääntyä. Yhteisöllistä tekemistä enemmän, esim. bilispöydät jokaiseen kouluun.
Opintotuki on uudistettava ja tasapuolisuus turvattava
Nuoren opiskelijan tulisi olla yhdenvertaisessa asemassa oppikaveriensa kanssa. Ammattikoululaiselle kuuluu opintoraha jolla voi hankkia oppimateriaalia. Oppiminen ei voi olla kiinni siitä ostaako vanhemmat oppimateriaalin vai ei. Opintoraha kuuluu kaikille vanhempien tuloista riippumatta ja on tärkeä osa nuoren oman elämän hallinnan ensiaskelia.
Opiskelijan työssäkäynnistä ei saa rankaista. Työntekoon tulee juurikin kannustaa. Se ei ole keneltäkään pois kun nuori ansaitsee omaa rahaa. Nuori työssäkäyvä opiskelija maksaa myös ansiotuloveroja enemmän kun ei työssä käyvä opiskelija, eli osallistuu jo valtion kulujen rahoittamiseen. Haluaisin laskea hintalapun sille että tulorajat kokonaan poistetaan. Tämä lisäkustannus pitäisi rahoittaa jollakin tavalla esim. em. valtiolle tulevista lisäansiotuloveroista. Uskon että rahoitusmalli voisi löytyä ilman uutta pysyvää velkarahaa tähän. Haluamme panostaa koulutukseen ja osaamiseen ja nuorten hyvinvointiin. Olemmeko valmiita rahoittamaan tätä ohjaamalla verorahoja enemmän tähän ja ottamaan sitä muualta pois? Kun tuemme opiskelijaa, opiskelijan tulisi ns. maksaa takaisin valtiolle kun siirtyy työelämään. Tätä voitaisiin toteuttaa myös esim. sinkkujen suuremmalla ansiotuloverotuksella ennen kuin perustaa perheen. Tarvitsemme kokonaisvaltaisen tasa-arvoisen opintotuen uudistuksen.